Kuka tietää, mitä käyttäjä tarvitsee?
Työskennellessämme aikoinaan Turun ja Helsingin eri mainos- ja digitoimistoissa aloimme ihmetellä yhä enemmän niiden suunnittelijalähtöisyyttä. Projektista riippumatta lähtökohtana oli, että designer tietää oikean ratkaisun ongelmiin. Asiakasyritys tuli ostamaan luovalta asiantuntijalta näkemystä, ja luova asiantuntija sitten tuli muutaman viikon päästä kertomaan näkemyksensä presentaatiolla, jonka hän oli hikoillut muiden asiakaskiireidensä ohessa kasaan edellisenä yönä. Loppuasiakkaista eli tuotteiden ja palvelujen ostajista ja heidän käyttäytymisestään puhuttiin tapaamisissa harvoin.
Mainonnan suunnittelussa tämä lähestyminen voi toisinaan olla ihan relevantti, mutta kun puhutaan verkkopalveluiden ja asiakaskokemuksen muotoilusta, johon liittyy useita vuorovaikutuspisteitä, on pakko tunnustaa oma tietämättömyys. Suunniteltuja ratkaisuja on testattava muilla ihmisillä, jotta tiedettäisiin miten ne toimivat. Ihmisten haastattelu ja heidän ajattelutapaansa tutustuminen ovat ainoita keinoja ymmärtää, miten palveluiden käyttökokemuksia voi heidän kannaltaan parantaa.
Tästä syystä perustimme Differentin keväällä 2018. Halusimme irtaantua isompien toimistojen projektimalleista, jotka olivat usein tarpeettoman raskaita asiakkaiden kannalta, ja keskittyä ketterin menetelmin tehtävään suunnittelutyöhön. Kun käyttäjä pidetään ratkaistavien haasteiden keskiössä ja prosesseista poistetaan tyhjäkäynti, saadaan kokemustemme mukaan nopeassa ajassa luotua toimivia ratkaisuja, joilla on arvoa sekä loppuasiakkaille että palvelun tilaajalle.
Näiden Differentin vuosien aikana on ollut ilo huomata, että lähestymisellemme ja osaamisellemme on ollut kysyntää. Työskentelemme nykyään etenkin verkkokauppojen parissa ehkä juuri siitä syystä, että asiakaskokemuksen taso siellä on niin selkeästi ja kiistattomasti mitattavissa. Konversiolukemat kertovat päivän päätteeksi sen, miten työssä on onnistuttu.
Keitä olemme
Matti on AD:n koulutuksen saanut palvelumuotoilija, joka on ennen Differentin perustamista kiertänyt suurin piirtein kahden käden verran erilaisia mainos- ja designtoimistoja sekä ollut mukana yhdessä startupissa. Matin asiakkaita ovat vuosien varrella olleet mm. OP, Holiday Club, Nordic Choice Hotels ja Lontoossa työskennellessään Viacom. Matin erikoisosaamista on digitaalinen palvelumuotoilu, työpajojen ja sprinttien fasilitointi sekä ketterä konseptisuunnittelu. Hän on myös käynyt Scrum Master -koulutuksen.
Markus puolestaan on copywriter-taustainen palvelumuotoilija ja markkinointistrategi. Markuksen asiakkuuksia ennen Differentiä ovat olleet mm. Volvo, Skanska, ABB, Teleste, SAK ja Scandinavian Outdoor. Markuksen erikoisosaamista on laajojen kokonaisuuksien strateginen hahmottaminen, luova kaupallinen kirjoittaminen sekä viestinnän suunnittelu.
Jos koet, että yrityksenne asiakaskokemuksessa voisi olla parantamisen varaa, laita viestiä jommalle kummalle meistä tai soittele. Jonotusmusiikkia emme valitettavasti ehdi soittaa, mutta muutoin teemme parhaamme palvellaksemme sinua.